Zeer flauwe uienhandel

prijzen uien

De laatste weken is het bijzonder rustig bij de uienverwerkers. Er worden niet veel uien bijgekocht. Op de lijst van de Holland Onion Association (samengesteld door uienverwerkers) van donderdag 28 februari jl. stond zelfs geen enkele transactie gemeld. Ook in de voorgaande weken noteerde men steeds maar enkele transacties. De landbouwbeurs van Emmeloord heeft gisteren wel besloten om noteringen voor gele uien weer te geven. Navraag bij de vereniging leverde het inzicht op dat ook hier het aantal ingebrachte transacties minimaal was. Dit was net genoeg om noteringen onveranderd te kunnen vermelden ten opzichte van vorige week. Op de lijst van de VTA Nederland zijn er deze week ook slechts drie transacties gemeld in gele zaaiuien.  

Het is duidelijk dat de markt slecht werkt bij het minimale aanbod van uien. De voorraad is fors lager ten opzichte van andere jaren. Bovendien is er weinig animo voor verkoop van partijen, die er nog zijn. Omdat er niet veel uien beschikbaar komen en de gevraagde prijs hoog is, gaan exportbestemmingen op zoek naar alternatieve leveranciers van uien, zoals China, Kazachstan, Egypte en Zuid-Afrika. Het lijkt erop dat dit vooralsnog lukt. Dit maakt de Nederlandse markt lui en duur. Het is afwachten hoe de markt zich in de komende weken verder gaat ontwikkelen in deze wel hele unieke situatie.

Het uitgebreide actuele verhaal over de uienmarkt is iedere maandag te lezen op de app van Onion Today. Registreer je hier en download de app. Ook vind je er gemakkelijk informatie over de exportcijfers, baalprijzen, beursnoteringen en de transacties van de Holland Onion Association. Bovendien kun je er de basisgegevens vinden van bijna 300 bedrijven actief in de uiensector.