Wat kan een uienboer leren van een olieboer?

Wat een uienboer kan leren van een olieboer

Tank jij ook graag bij je tankstation dicht in de buurt? Het voelt vertrouwd en het is gemakkelijk. Daarmee heeft het tankstation een grote groep van vaste klanten, waar zij op kunnen rekenen. Toch hebben tankstations een behoorlijk budget voor marketing. Naast hun vaste klanten willen zij ook graag dat toevallige passanten langs komen.  Zij zorgen voor een goede zichtbaarheid vanaf de weg.  Hun tankstation is ook te zien in het navigatiesysteem van de auto’s. Een nog grotere groep klanten wordt zo bereikt. 

Maar hoe werkt het nu in de uiensector? Telers zorgen een heel groeiseizoen goed voor hun uien, streven naar een optimale oogst en slaan ze op in hun bewaarschuur. Het wachten is dan vaak op hun vaste afnemer(s), die zij kennen en andersom. Net als bij het tanken in de buurt is dit veilig en vertrouwd. Maar grijp je daarmee als teler wel alle kansen aan die er zijn? Komt het moment dat jij als teler je uien wilt verkopen wel overeen met de inkooppositie van je vaste handelaar/afnemer. Misschien sluit jouw partij wel beter aan bij de wensen van een andere afnemer die je nog niet kent. Wordt het niet eens tijd om in de markt breed bekend te maken dat jij überhaupt uienteler bent? 

Onion Today maakt dit vanaf komende zomer mogelijk. Op deze app kunnen telers laten zien dat zij uienteler zijn, waar hun bedrijf gevestigd is en geven informatie over hun beschikbare partij(en) uien. Net zoals een automobilist via zijn navigatiesysteem zoekt naar een tankstation, zal een inkoper van uien snel uientelers kunnen vinden via de app. De sector kan zo weer een stuk efficiënter werken, waarvan zowel uientelers als uienverwerkers van kunnen profiteren.